Hillitön yöyskä ei tunnu hellittävän millään. Huolellisen, googlettamalla tehdyn oma-diagnoosini mukaan minulla on perinteinen virus-flunssaan kuuluva yskä, joka vain nyt on ärtynyt rasittavan pitkäikäiseksi ja harvinaisen ikäväksi riesaksi. Viimeisen viikon ajan olen melkein joka yö nukkunut vain muutaman tunnin, vaikka väsyttää hirveästi. Että parane siinä sitten. 

Kaikki keinot on nyt käytössä, käsikauppayskänlääkkeitä myöten, vaikkei niiden tehokkuudesta olekaan varmuutta. Tämän illan uusin testi on päivällä saamani vinkki inkivääri-sitruunamehu-hunaja -juomasta, joka ainakin hetkellisesti tuntuu tehoavan, vaikken kaupasta löytänytkään tuoretta inkivääriä vaan jouduin turvautumaan jauheeseen. Äsken tein vain sen virheen, että menin nukuttamaan poikaa ja lepäsin samalla vaaka-asennossa - tuntui hetken ihanalle levätä, mutta siitäkös yskä innostui. Mies joutui pojannukutusvuoroon, kun tämä äiti ei todellakaan pysty maata hiljaa lapsen vieressä. Huoh. Nyt sitten inkivääri-sitruuna-hunajaa kamomillateellä höystettynä ja pientä blogipäivitystä tässä.

Pahoittelut, että en lupauksista huolimatta taida edelleenkään päästä noihin kemikaaleihin ja muihin juttuihin vaan tässäkin postauksessa pohdin näitä omia olojani. Mutta sitähän varten taisin tämän blogin perustaakin.

Tänään jouduin diettini osalta vaikeiden päätösten eteen - ja huomasin jälkikäteen tietenkin tehneeni ihan hulluja päätöksiä - kun meillä oli töissä lounaskokous ja ostin työmatkalla lounaan mukaan, koska tiesin etten pääsisi kantiiniin lounaalle. Pohdin pitkään monenlaisten salaattien välillä, mutta lopulta päädyin parsakaali-porkkanakeittoon (ei sisältänyt maitotuotteita), moniviljasämpylään sekä vihreääteetä sisältävään juomaan. Jo matkalla töihin tajusin, etten millään saisi näistä riittävästi kaloreita lounaalleni ilman että söisin myös osan iltapäivävälipaloiksi tarkoittamastani luonnonjugurtista ja mustikoista. Siispä söin myös niitä lounaalla - ja selvisin.

Jostain hullusta syystä seurasin elokuussa pari viikkoa kalorilaskurilla omaa silloista ruokavaliotani ja energiankulutustani, vaikka tarkoituksenani ei ollut laihduttaa vaan pikemminkin oppia syömään oikeankokoisia annoksia ja oikeanlaista ruokaa. Nyt huomaan, että tuosta kokeilusta on todella paljon hyötyä, kun osaan laskea suunnilleen syömäni ruoan kalorit sekä hiilihydraatti-proteiini-rasva -suhteet. Niitä oppeja miettiessäni ja lähiruokakauppoihini kunnolla tutustuttuani tein lopulta tänään sen päätöksen, että en orjallisesti noudata endo-diettiä nyt ainakaan gluteiinin ja vehnän osalta. Tästä olen jo lipsunut aiemmin, mutta tänään tein tietoisen päätöksen, että leivästä en luovu. Gluteeiinittomien leipien hyllyt kaupoissa täällä saavat lähinnä itkemään, etenkin kun gluteiinitonta leipää ei saa tuoreena, se sisältää useimmiten paljon lisäaineita ja pahimmillaan usein myös sokeria.

Kun punnitsin mielessäni diettini eri puolia, tulin siihen tulokseen, että tärkeintä on jättää sokeri, soija ja kahvi mahdollisimman vähiin, koska sokerilla on niin paljon huonoja vaikutuksia (etenkin immuniteettiin, mutta myös koetut väsysmys-vaikutukset jne.) ja koska soija ja kahvi sisältävät fyto-estrogeeneja ja ovat siksi erityisen haitallisia endometrioosille. No, kahvista en ole kyllä vieläkään täysin päässyt, mutta on se nyt jo vähentynyt siihen yhteen aamukupilliseen mustaa espressoa, jota ei voi enää pitää minään nautintona... Kunhan saan unirytmin kohdalleen ja yskän pois niin aamukupillinenkin saa jäädä. Olen myös huomannut, että vihreää teetä ei voi juoda määräänsä enempää - kaksi kuppia työpäivän aikana voi vielä mennä, mutta kolmas tökkii taatusti ;)! Kofeiinin määrä tulee siten väistämättä vähenemään, jos pystyn jättämään kahvin kokonaan.

Vehnän osalta tein siis tänään päätöksen, että syön jatkossa täysjyvä- ja monijyväleipää, vaikka se sisältäisikin vehnää, mutta pyrin välttämään soijaa sisältävää leipää. Maitotuotteissa luopuminen on ollut helpompaa, kun luonnonjugurttia ja rahkaa voi syödä. Tajusin, että tänään söin varmaan puoli kiloa rahkaa ja jugurttia yhteensä, joten kalsiumin tarve tuli täytettyä pelkästään näillä maitotuotteilla. En tiedä onko tämäkään ihan alkuperäisen endo-dietin mukaista, mutta ainakin tässä alkuvaiheessa näitä myönnytyksiä on tehtävä, jotta löydän tasapainoisen ja terveellisen ruokavalion. En aio nähdä nälkää tai kuihduttaa itseäni tämän takia. 

Illan pelasti sitten aivan ihana kookosmaitoon tehty lohikeitto, jossa oli myös purjoa, sipulia, valkosipulia ja sitruunamehua. Nams. Olen löytänyt uuden suosikin. Ja iltapalaksi tein mango-rahka-appelsiinimehu -smoothien, jossa oli sekä maku että vitamiinit kohdallaan. Jätin smoothien niin paksuksi, että sen kanssa pystyi syödä spelttimyslinkin. Päivän kalorit siis täynnä ja - yskää lukuunottamatta - hyvä olo lähteä nukkumaan.